Italian Art Pavilion by Alberto Campo Baeza and Miguel Quismondo Completes

You are currently viewing Italian Art Pavilion by Alberto Campo Baeza and Miguel Quismondo Completes

MagaZZino Museum’s expansion in Cold Springs, NY, is now complete, featuring the new Robert Olnick Pavilion. Designed by architects Alberto Campo Baeza and Miguel Quismondo, the pavilion is a rectangular, two-story building with strategically placed square openings in its concrete structure to allow natural light to flood the interior. This design creates a captivating spatial ambiance that enhances the exhibition space.

The Robert Olnick Pavilion houses the Murano glass collection, a cafeteria, and additional exhibition spaces. Campo Baeza and Quismondo have given special attention to the main exhibit area, creating a white, cubic, isotropic space. An isotropic space has the same characteristics from any direction or point. The architects explain, “If we could fly from the center, the space would be identical in all directions.”

Within this white, cubic space, openings are meticulously designed to bring in sunlight throughout the day. These openings not only enhance the spatial experience but also function as doorways when positioned on walls in contact with the floor. By eliminating the opening corresponding to the floor plane and adding a deep hole in the center of the wall, the architects have created an interesting feature that allows the entire spatial operation to be seen at a glance.

The Robert Olnick Pavilion is named after the late Robert Olnick, a collector and benefactor who played a crucial role in establishing the Magazzino Italian Art Museum. The extension, with a built area of 1,208 sqm (13,000 sqft), was constructed under the management of Miguel Quismondo. The project architect was Jacobo Mingorance, and the team included collaborators such as Ignacio Aguirre López, Alejandro Cervilla García, and Tommaso Campiotti.

The structural engineering was done by Michael P. Carr and María Concepción Pérez Gutiérrez, while the MEP engineering was provided by CES-Consulting Engineering Services Engineers. The lighting consultant was MAP Design Studio, and the cost consultation was carried out by Slocum Construction Consulting, Inc. Photography credit goes to Javier Callejas, William Mulvihill, and Marco Anelli.

The completion of the Robert Olnick Pavilion marks an exciting milestone for the Magazzino Italian Art Museum, providing an exceptional exhibition space and inviting atmosphere for visitors to experience Italian art and culture in a new light.

Follow mindesign on Instagram: @mindesign.it