Nguyen Khai Architects infuses its ‘Nala House’ with lush gardens in Vietnam

You are currently viewing Nguyen Khai Architects infuses its ‘Nala House’ with lush gardens in Vietnam

Nala House: A Modern Twist on Tradition

Nestled in the peaceful and lush surroundings of Hue City, Vietnam, just a stone’s throw away from the historical citadel, the Nala House stands as a remarkable blend of living space, art studio, and gallery. Crafted by the talented team at Nguyen Khai Architects & Associates, this dwelling beautifully showcases the integration of architecture, nature, and creativity.

Inspired by the traditional shophouse design, the architects embarked on a creative journey to turn the ordinary into something extraordinary. The standout feature of the house is a central void, aptly named ‘the cut,’ that intricately winds through the structure, dividing and connecting spaces while infusing a vibrant touch of greenery. This void serves as the heart of the residence, giving birth to a multi-level garden, an elevated stairway, and five hovering planters. By placing this central space at the core of the house, the design ensures that every part of the residence is visually connected and immersed in nature.

Nguyen Khai Architects & Associates skillfully merges nature and architecture in the Nala House by creating suspended bridges that connect all the spaces. As these bridges traverse the central garden, they not only flood the house with natural sunlight but also create a harmonious airflow, fostering an atmosphere of tranquility and serenity. With a minimalist design palette that revolves around basic materials like concrete and glass, the architecture takes a step back, allowing art and nature to steal the limelight.

The Nala House was specifically designed for a painter who wanted to incorporate a studio and gallery within the comforts of home. Therefore, the architects meticulously planned the layout to ensure that both private and public spaces seamlessly coexist. Two separate staircases and circulation streams cater to residents and guests, with the studio and gallery accessible via the central stairway.

True to its name, the Nala House gets its inspiration from the metaphorical “ravine” that flows through the house, symbolizing the deep connection between nature, art, and living spaces. With suspended bridges gracing the central garden, natural light flooding in, and a balanced airflow, this contemporary dwelling offers a tranquil haven where creativity can flourish.

Follow mindesign on Instagram: @mindesign.it