team_bldg transforms spring water factory into terraced co-space in Hangzhou

You are currently viewing team_bldg transforms spring water factory into terraced co-space in Hangzhou

Hangzhou Qingshan Co-Space by TEAM_BLDG: A Sustainable Transformation

TEAM_BLDG, a renowned architecture firm, has taken on the ambitious task of transforming the Longwu Spring Water Factory into a vibrant and eco-friendly “Co-Living & Co-Working” building in Qingshan Village, China. The vacant factory, which has long been abandoned, will be given new life as a multifunctional space that includes residences, offices, exhibition areas, and shops. The project’s main objective is to foster a sense of community in the village, located in the Yuhang District of Hangzhou.

One of the key challenges faced by the design team was how to seamlessly integrate the old structure into its surroundings and create a space that promotes harmony with nature. The original three-story half-frame building had a disconnected feel, with red exterior wall tiles and white-painted structures that failed to blend in with the environment. To address this, the architects opted for a redesign that would not only transform the appearance of the building but also incorporate green spaces.

The most striking feature of the redesign is the stepped roof, which serves as a terraced structure that accommodates planting areas. This innovation allows long-term residents to grow crops, while also providing a visually appealing feature that adds depth to the building. The roof also includes wide walkways, enhancing circulation and offering stunning views of the village. In addition, a greenhouse made of polycarbonate sheets allows natural light to penetrate the building, creating a dynamic interplay of light and shadow throughout the day. This greenhouse also doubles as an exhibition hall, showcasing a diverse range of displays.

On the interior, the focus was on creating a layout that caters to individual privacy needs while still maintaining an open and communal atmosphere. The central courtyard, adorned with trees and ponds, acts as a social hub where residents can gather and interact with one another. By keeping the construction process low-tech and low-cost, and sourcing unique, locally manufactured products instead of standardized industrial goods, the design team aimed to maintain a sense of authenticity and offer a truly unique experience to the users of the space.

Overall, the Hangzhou Qingshan Co-Space project by TEAM_BLDG perfectly encapsulates a thoughtful approach to rural redevelopment. By seamlessly blending functionality with environmental sensitivity and a deep understanding of local habits and culture, the architects have created a space that not only revitalizes a long-abandoned building but also fosters a strong sense of community in the village. With its sustainable design and commitment to preserving the local identity, this project is set to become a shining example of architectural excellence in rural China.

Follow mindesign on Instagram: @mindesign.it