“Timber-Clad Residence by KLG Architects Emerges from the Dunescape in South Africa”

You are currently viewing “Timber-Clad Residence by KLG Architects Emerges from the Dunescape in South Africa”

Located in Betty’s Bay, South Africa, the Dune House by KLG Architects is a stunning timber-clad residence that perfectly embodies the natural beauty of its surroundings. Nestled between the mountains and the ocean, the house embraces the windswept setting and offers breathtaking panoramic views.

One of the key features of the Dune House is its sustainable design. The architects have taken great care to ensure that the house harmonizes with the delicate ecological balance of the area. Elevated on timber posts, the house treads lightly on the dune environment, respecting the natural terrain. This not only preserves the landscape but also minimizes the environmental impact.

Innovative construction techniques have been employed to create a solid foundation for the house. Excavated soil has been used for stability, demonstrating a resourceful approach to building. Additionally, barrels have been incorporated as permanent shuttering, further reducing the environmental impact.

The distinctive roofscape of the Dune House serves multiple purposes. Acting as a shield against winds from the ocean and the mountains, it creates an outdoor sanctuary for the inhabitants. Regardless of the weather conditions, this unique feature allows for a seamless connection between indoor and outdoor living spaces.

The design of the house is characterized by its seamless integration into the dunescape. The inhabitable zones of the house are connected by an elevated walkway that hovers above the ground plane, adding a touch of modernity to the structure. Within the house, the living spaces are open and spread out, embracing the surrounding landscape. Large glazed doors provide uninterrupted views of the ocean, sky, and mountains, bringing nature into every corner of the house.

To further enhance its natural aesthetics, timber surfaces and occasional gabion walls have been used, allowing the Dune House to blend organically with its surroundings. The unfinished larch finish adds to the warm and inviting atmosphere of the house.

This attention to detail and seamless integration with the environment continues inside the Dune House. The timber finishes serve as a backdrop for the inhabitants’ personalized living spaces, creating a sense of harmony and tranquility.

The Dune House by KLG Architects is not just a residence; it is a testament to sustainable architecture and an invitation to appreciate the beauty of nature. Its careful design and integration with the landscape make it a truly remarkable and environmentally conscious project.

Follow mindesign on Instagram: @mindesign.it